Latest topics | » Povabilo na kavo by marko vitas Tor 5 Nov 2024 - 6:07
» Pesem brez konca by marko vitas Tor 22 Okt 2024 - 9:24
» Predstavitev moje prve pesniške zbirke v Ruskem jeziku by Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:39
» SVET PO TVOJI PODOBI by Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:29
» BOG JE by marko vitas Sre 20 Mar 2024 - 18:47
» KRALJ PODGAN by marko vitas Čet 11 Jan 2024 - 11:05
» What is our purpose? by Aljaž Čuden Tor 9 Jan 2024 - 14:02
» SOJENICE by marko vitas Tor 2 Jan 2024 - 18:30
» BORDERLINE by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:18
» A PERFECT DRUG by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:15
» TEAR IN HEART by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:13
» Желанная весна, Наталия Жизневская, (Željena pomlad) by Vasja Belšak - Tihi Don Ned 11 Jun 2023 - 18:44
» O sanjah.. by Mirjana Gabrovec Pon 15 Maj 2023 - 18:01
» MOSAIC HEART by Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:40
» HAVE YOU? by Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:37
» POLJE by marko vitas Pet 31 Mar 2023 - 21:22
» Зима-проказница, Наталия Жизневская, (Zima je nagajiva) by Kristina Anastasija V. B. Sob 24 Dec 2022 - 18:10
» ODSEV MESEČINE by marko vitas Pet 2 Sep 2022 - 18:58
» Карие глаза, Наталия Жизневская, (RJAVE OČI) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:29
» Я спросила у неба, Наталия Жизневская, (VPRAŠALA SEM NEBО) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:23
» Грусть осенняя, Наталия Жизневская, (JESENSKA ŽALOST) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:16
» Один шаг до весны, Наталия Жизневская, (En korak do pomladi) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:05
» TUKAJ IN ZDAJ... by Kristina Anastasija V. B. Ned 24 Jul 2022 - 14:56
» Dejanu by Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 16:11
» Ples kurtizan by Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 15:44
» Фотография отца, Наталия Жизневская, (Fotografija očeta) by Kristina Anastasija V. B. Pon 13 Jun 2022 - 18:16
|
|
| Soneti | |
| | Avtor | Sporočilo |
---|
Dani Bedrač
Število prispevkov : 94 Starost : 70 Kraj : Celje Datum registracije : 21/05/2008
| Naslov sporočila: Soneti Ned 1 Jun 2008 - 17:59 | |
| Vprašanja
Kdo je narisal luni spogledljivost in srcu zvezd nemirno valovanje? Kdo je zazidal mir v dotik dlani in vročo sapo v vlažne, drzne sanje?
Kje se rojeva hrup in kje tišina? Kje so himne, kje so barikade? Kje zori obup, kje bolečina? Kje rádosti postajajo navade? Zaradi česa se oči solzijo? Kdaj ponos zmaguje nad dobroto? Kam, v kateri čas željé bežijo?
Zakaj pogledi iščejo lepoto, in kje resnica vara iluzijo? Kdaj rabi pesem vid in kdaj slepoto?
Zimski sonet
Sto obljub na tvoji topli dlani mehča dotike belega večera: globoko v prsih, tam na levi strani, se srce kot plašen cvet odpira.
Med lasmi zajočejo kristali, ko moja roka zdrsne v tvoje sanje: v morje zvezd, kjer čakajo živali, da jih zdrami kri, ki teče vanje.
Zakaj odlašaš, kje so tvoje meje, kje previdnost skriva bolečino? Zakaj se tvoj nasmeh ob mojem greje?
Zimska noč diši kot zrelo vino, in tiho pada sneg na gole veje, da jih odene v žlahtno srebrnino.
Spleen
Okusila si sol v moji rani in z vročo slino ločila besede od mrzlih brazgotin vsakdanje bede: zdaj mirno spiš na moji trdi dlani.
Sanjariš, da mi kakor zvesta psica hvaležno ližeš krvaveče žulje; da zame zbiraš pisane metulje in kažeš pot kot zvezda repatica.
A v meni zate ni dovolj prostora: povsod ležijo stare, mrtve ptice in vsako noč me tlači ista mora,
da sem le klovn, ki lovi kresnice, in da na koncu temnega predora ni ne luči, ne zvezd in ne resnice.
Čakanje
Nič več ne sanjam o drugačnih časih, le tu in tam napišem kakšno pesem, pobrskam po pozabljenih oglasih … In to je vse, kar še lahko prenesem.
In zdi se, da nekako lezem vase, a brez strahu, napora in nemira: kot harlekin, ki sam in čisto zase rahlja svoj smeh in brez besed umira.
Tercini sta odveč, a naj zapišem, da mi še vedno ni povsem vseeno, kako prepevam, s kakšno barvo rišem …
In s kakšnim mirom čakam belo ženo, da koso s svojim verzom ji obrišem in z ničem se za vedno združim v eno.
Starca
Na prašen stol odvrgla si perilo in slekla preznojene nogavice. Zunaj se je ravnokar stemnilo, in oglasíle so se nočne ptice.
Zaznal sem težo tvojega telesa, in jedko sluz ob suhi odprtini. Mlačen zrak debelega črevesa se je mešal z vonjem po scalini.
Zunaj so dišale majske trave, nekje je fant prijel dekle za róko. V mraku so se mirno pasle krave …
A bledi, ostareli kreaturi sta hiteli k smrti na poroko ob tej spokojni, a srhljivi uri.
Zvestoba
Si mislila morda, da boš edina, s katero bom delil belino rjuh? Da bova vedno jedla isti kruh, in se opila z isto vrsto vina?
Si prezrla vitice poguma, ki plezajo vse tja do temnih zvezd, da v zavetrju skrivnostnih gnezd vžgejo moj pečat na rob razuma?
Nisi brala tistih mojih stihov, ki jih krmari brezobzirna volja onkraj morja tvojih mlačnih dihov?
Zazrt v smrt na svojo lastno pest kričim pod gluho kupolo vesolja do konca dni: edino sebi zvest.
Premor
Pomlad preveva tiha neizbežnost in srcu dovolim razkošje krika, oddih pred smrtjo, jalovo breztežnost, počitek pred spopadom brez umika.
Ujeti v prizmah tvojega telesa žarijo vonji vlaknaste svetlobe: kot nekakšna mavrica slovesa v tihih kotih tvoje vlažne sobe.
In vedno sam, čeprav trohnim v tebi, odsotno zrem v sivkasto nebo: v času strt, a hkrati živ v sebi.
Na meji, kjer se zemlja z nebom stika, odsevam v polju tvojega očesa kot pozabljena, minljiva slika.
Obdukcija
Odprta lobanja je s cunjo pokrita, ležišče razžrto od jedke kisline. Iztaknjeni zrkli v brezčasje strmita, v odstranjenem srcu ni več bolečine.
Pred dnevi je zadnjič sanjaril o sreči in s pitjem ubijal vsakdanjo sivino. Zdaj čreva samevajo v plastični vreči, v njih se razkraja nažicano vino.
Nad zlizane deske samotne klopi (skoraj na robu mestnega parka) se nežno prikrade pomladni večer.
Skozi očala utrujena starka komaj razloči na lesu napis brez poudarka: »Dani was here.«
Kakor sipa (sonet za Amy W.)
vse kar zapišem, vse gre nekam mimo: ne zdrsne niti v čas, ne onkraj njega. ne draži duš in do srca ne sega: je le plevel, ki mlačen čaka zimo.
vse kar še sanjam, so le blazne slike: mehurjasti pajaci na brežini, izpljunki zvezd v mezeči, mrzli slini, migljanje senc brez vonja, brez oblike.
živim (kot sipa v sajasti plitvini) od šibkih rib in verzov brez vsebine: meteorit, ki je zgorel v praznini.
in čakam dan, da zadnji krik črnine iz svojih žlez izbrizgam po votlini, kjer vlada molk iz sive pradavnine.
Starec
V meni prebiva siv in utrujen dihur: s krempeljci tiplje za strdki v ožilju srca, lušči besede z ohišij pokvarjenih ur (s črno prstjo razmejen od možganskega dna).
V meni vreščijo kitare minulih navdihov, molčijo v ušesih, ko polja zasnubi večer, se zjutraj ujamejo v mrežo izpraznjenih stihov, in tiho poniknejo v jalov vsakdanji nemir.
V meni besnita neumna, pohabljena brata: je prvi brez rok in mi čisti umazan oltar, drugi mi jezno odpira zaklenjena vrata.
Cel dan se mi valjajo čuti v meglenem spominu, onkraj otroštva, prtičkov, steklenih omar … Klokotam kakor ribnik in rep mi smrdi po urinu.
Stari mornar
Privid sledi prividu in tipaje polzijo ribe zvezd tja za obzorje … Jutro diha kot smrdljivo morje, moj duh je dim in moje misli saje.
Sem kot parnik, ki trohni v plitvini med algami zmečkanih besedil, kjer zvok se je v sežgano prst strdil, kjer pod palubo cvilijo spomini.
Po grlu žgejo zadnje kaplje ruma: na trhlem drogu cunjasta zastava je zadnja sled nekdanjega poguma.
Sem to še jaz? Ta trudna, siva glava, to bitje brez strasti, ki kot brez uma po izropanih kajutah tava …
Nazadnje urejal/a Dani Bedrač Pon 29 Apr 2013 - 16:48; skupaj popravljeno 1 krat | |
| | | Nuška Golobič
Število prispevkov : 1514 Starost : 49 Kraj : Radeče Datum registracije : 04/04/2008
| Naslov sporočila: Re: Soneti Tor 3 Jun 2008 - 16:01 | |
| Ooooo moji omiljeni soneti. Super Dani!!!! | |
| | | Svit Valovnik
Število prispevkov : 470 Starost : 77 Kraj : Vrata 144,5253 Čepovan Datum registracije : 11/04/2008
| Naslov sporočila: VPRAŠANJA Tor 3 Jun 2008 - 21:00 | |
| V tem sonetu mi je všeč,da "resnica prevara iluzijo",da nas božanska igra vrže iz kolesnic in ji spoznavajoč Namen, ne zamerimo trik. | |
| | | Dani Bedrač
Število prispevkov : 94 Starost : 70 Kraj : Celje Datum registracije : 21/05/2008
| | | | Dani Bedrač
| Naslov sporočila: Re: Soneti Sre 4 Jun 2008 - 11:56 | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Soneti | |
| |
| | | | Soneti | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |
| Kdo je z nami | Trenutno forum pregleduje 56 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 56 gostov Noben Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 353, dne Čet 21 Nov 2024 - 15:22 |
|