Dani Bedrač
Število prispevkov : 94 Starost : 70 Kraj : Celje Datum registracije : 21/05/2008
| Naslov sporočila: Na drugi strani II. Pon 16 Jun 2008 - 13:32 | |
| Sam
Pod prezeblo ponjavo večera šklepeta nepotešenost vetra s svojimi sinjimi zobmi.
Molčeče drevje je s koščenimi rokami objelo tisto belo svetlobo, ki je tako nevzdržno vtkana v prepevajoča srca brezmejno brezbrižnih zvezd.
Kje se zdaj skrivajo mehko dišeča polja, do smrti ožgana od poletnega hrepenenja?
In v katerih vsevedno priprtih očeh tokrat prezimuje jata majhnih, krilatih rib, ki sem jih neko jesen s svojimi kamnitimi solzami surovo izgnal iz tolmunov tvojega plašnega objema?
Letni časi
Razrahljana v lepoti prebujajoče se pomladi se bela odeja snega nežno izmika prstom predrznega sonca.
Odkod ivje v srcu, večni nomad? Pokrpaj vendar svoj šotor in zapoj svojim nestrpnim konjem pesem o zelenih, vznemirjenih uzdah!
Ne odlašaj v minevanju in naj te od drzne pomladne poti ne odvrne turobna slutnja razžarjenega, peščenega obzorja.
Bodi studenčnica, ki v ranjeno peno krvi prinaša hladen veter odpuščanja!
Ko bo mimo tvoje poslednje poletje, bo prišla nagajiva jesen - tista rjava, spogledljiva starka - in pogasila tvoje nemirno ognjišče z belim, zamolklo pojočim dežjem.
Takrat ji povej, da si s svojim usnjenim obrazom in s svobodnim, čeprav prebičanim srcem ljubil lahkotno spreminjanje letnih časov.
Cvetna nedelja
Odpusti mi dvom in negotovost, moja potrpežljiva ljubica: nikoli mi niso povedali, da sem vreden njihove ljubezni.
Odpusti mi trde besede, moje nežno dekle: z njimi obdajam vse tiso, kar ne želi biti vedno znova ranjeno.
Odpusti mi dolge zimske ure, moja igriva razuzdanka: v njih se skriva bojazen, da morda ne bom znal prepevati v tvojem vročem, poletnem dežju.
Odpusti mi nerazumljive sanje, moja budna žena: le v njih sem še lahko tisti radosten otrok, ki ni bil nikoli kaznovan za svoje rojstvo.
Pusti mi biti to, kar sem, moja velika ljubezen: le tako bova lahko skupaj mirno zrla v zahajajoče sonce.
Urok
Znova se boš rodil, nadlegovalec besed, iskalec nikoli izgubljenega. Ti, mračni pastir svoje nenasitne črede!
Spet boš krvavel in znova te bo pisano petje ptic odvrnilo od žlahtnega hladu tvojega mirnega, čakajočega studenca.
Znova boš ljubil sebe z izgovorom, da ljubiš žensko.
Spet bo na mizi isti kruh in tvoja nepotešena usta bodo znova podvomila v neizrekljivo opojnost njegovega preprostega okusa!
Samota
Ob večerih posedaš ob ribniku: opita od usločene moči drevja in od črnih, nabreklih hrbtov v mulj bežečih krapov. Z levico ljubkuješ okostje laboda: neme odmeve moža, ki te je nekoč ljubil.
Tvoja dlan je leseno rezilo, polno belih mravelj! V trebuhu nakopičena sluz kriči po škrlatu. Poišči svojega Dioniza z zlatimi očesnimi zrkli in s čvrstim bikovskim tilnikom,
da se skupaj potopita do muljastega dna in lokvanjevih koreninic: blazna, srebrna otroka noči, razžrta od vročine, ki je smrt.
Deček
Poznam dečka, ki so mu pozabili povedati, kako naj postane mož.
Njegova prevelika lobanja se skozi zamolklo svetlobo prepozno odprtih oči plašno dotika življenja.
Živi v svetu, v katerem živali govorijo in kjer se vsi ostareli otroci dneve in noči igrajo z zvoki v majhnih, bleščečih škatlicah.
Deček noče biti ranjen in strah ga je zanikanja, zato brez moči dopušča, da mu velika in smrdljiva ujeda po koščkih pije svetlobo iz široko odprtega srca.
Deček se pretvarja, da je šaman in bojevnik, saj je nekoč nekje slišal da se znajo Indijanci postaviti zase.
Danica
V svojem zamolčanem razkošju spiš v steklu neba, med ostalimi iskrami, velika riba jutra!
Jate zvezd te ne vznemirjajo in luna se te nikoli ne upa dotakniti, pohotna nevesta ostarelega sonca!
Za sedmimi tančicami snuješ smrt noči: vzneseno čakajoča, da te vznemirijo petelini in prebudi sončni krik.
Žabci
Povsod so: majhni deževni menihi z mirnimi, priprtimi očmi.
S prosojno kožico med prsti ponavljajo veliko mantro ribnika. Že zdavnaj so se nehali čuditi preziru ponosnih lokvanjev in vitkih rib: čokati, poskakujoči preganjalci strahu!
Pritlikavi derviši, pisci večernih sonat: ali kdaj naskrivaj zaslutite v svojih rjavih ušesih smeh trohnečih rastlin in tiho hvaležnost od življenja opite zemljé?
Atila
S svojo temno prejo si se razkošatil po počesanih alejah njenega puščavskega spomina.
Ni ji bilo dano trohneti v mrzli belini jutranjih rjuh: med tvojimi raskavimi zobmi je dojela neizmerno tišino krvavega hrepenenja.
Krmaril si naprej, ti, brezobzirni nomad, z rohnečo, lačno zverjo med svojimi barbarskimi stegni!
Našli smo jo objokano: majhno, umrljivo psico v pepelu tvojega srca pod vlažno ponjavo iz sesirjenih zvezd.
Pokrajina
Antropomorfna rana: mrtva pajčevina sonca kriči v nedoumljivi geometriji.
Potrpežljiva beseda liže z lepljivim jezikom ohlapne gobe zraka.
Štiri srebrne ptice pa so nad izsušeno polje točno opoldne zarisale zvok viole.
Maske
Prebičan s sinjo zarezo obzorja klečim v mrzlem obnebju srca nekje globoko v sebi: s pojočo ribo trepetajoče lune v vročem, vznesenem naročju.
Maske so padle: v preizprašani grozi nemo kričijo vame sivi in skorjasti ostanki mrtvih, nekoč ljubljenih obrazov.
Vprašanje
Solza potone v steklasto srebrnino in na robu mirujoče dlani tiho zadiha siva senca ugašajočega večernega ognja.
Katero jadro naj razpnem, da bom nežno zdrsnil v opoj noči, morda celo v smrt: v blagoslov in v pozabo odrešujoče, temne izkušnje na robu bivanja?
Katero zvezdo naj zaprem v izsušena tolmuna oči, da mi bo svetila takrat, ko bodo vse druge luči utrujeno in naveličano ugašale?
Noe
V spanju si mizaril, Noe, v spanju! Orokavičil si se za sokole in ribam z lutnjo zapiral lačne, mehurjaste oči.
In čakala te je: čakala te je onkraj hrepenenja vsem tvojim domislicam navkljub!
Si takrat, ko ti je les razžiral dlani, vedel, kaj ji boš zapel ob vrnitvi? In s katerim kamnom se boš morda ubil, ko bo zemlja vsesala vse tokove tvoje poganske poplave skozi škrlatne, utripajoče aleje v katakombe svojih prstenastih lobanj?
Z nakanami si mazilil oljke in med bledimi, mastnimi prsti ti je spolzelo vsaj tisoč večerov in trikrat toliko zvezd. In takrat se je vrnil tvoj golob: brez perja in upanja, brez sence sramu in brez očitkov: črn, nečitljiv ptič (tvoja lastna senca) s srcem v suhem gobcu.
Čakala te je, čeprav poplave sploh ni bilo.
Krvodajalec
Gladko je šla steklovina skozi tvoje zapestje, obrabljeno od lune in pozabljeno v olju noči.
Pel je les in pel je sneg, ti pa si poslal na pot svoj zadnji čoln z mrtvo posadko:
brez zemljevida in magnetne igle, brez zastave in brez sramu.
Le na krmi je v zimskem vetru plapolalo tvoje prebičano ime.
Mirno spi v praznem zalivu srca, ptičji mož!
Slonokoščeni krvodajalec.
Čas
Izrečeno je bilo minevanje in stvarem so bila podeljena imena. A nihče od nas se ni prebudil prvi in tudi zadnji ne.
Izbrali smo si sence in zlo: pronicljivi, žilavi sivolasci z okruški ostre svetlobe v svojih gorečih čolnih!
Z rožljajočim zvokom smo napolnili preddverja, odklonili reliefe, zakone in svilo in tiho gledali predse, ko se je pripravljala nevihta.
Spregledali smo mežikanje, molitve, sanje in strah in mastne sledi velikih plazilcev, ki so na marmornatih tleh pogoltno požirali čas.
Prijeli smo se za roke, si izmenjali okužbe, črve in pregovore in niti za trenutek podvomili v brezupnost svojega početja.
Skušali smo prepevati, a naše besede so v brezčasnem prostoru izgubile vsak pomen.
Job
Zaklenil sem te v enega svojih številnih svetov in ti dal vse: simetrijo cvetnih listov, škrlat sončnih zahodov, vonj po ženski in težo zlata.
A ti nisi rasel.
Izgnal sem te iz svojega kraljestva v brezčasje, hlad in pomanjkanje in te ubijal z zanikanjem in poniževanjem.
Glej, rasel si!
*
V svoji neizrekljivi zavisti sem se preoblekel v ljubezen in te nekega dne brezhibno ubil s sočutjem.
Ti
Napisal si tisoč pesmi in tisoč zlatolasih harf je neutrudno medilo tvoje pojoče prste.
Prehodil si tisoč poti in tisoč usnjatih stopal je gazilo tiho brstičje tvojih svilenih stopinj.
Napisal si tisoč pravil in tisoč osamljenih grl je nemo zaspalo v ušesih tvoje minljive tišine.
Obliznil si tisoč dlani in tisoč nemirnih jezikov je trepetalo v pepelu tvojih ugaslih ognjišč.
Na tisočerih plakatih pa ostaja skrita le ena beseda, ki je nisi nikoli izrekel:
ljubezen
Na drugi strani
Z drhtečim žebljem zvoka sem si neke deževne noči segel v nemirne možgane in se izvlekel ven.
Tam ni bilo nič: le sence mrtvih bogov so vladale stvarem brez namena in imen.
Sredi tega brezmejnega niča pa je neutrudno bilo velikansko smaragdno srce, ki se sploh ni menilo za bogate, ritmične odmeve svojega nesebičnega utripanja.
Spojil sem se s tem srcem v eno in se neslišno vrnil vase.
Smrt
Njen prihod je dogovorjen in za svojo nenapovedano odsotnost nikoli ne potrebuje izgovorov:
velika bela kokoš s tankimi črnimi nogami in z domišljavo, čipkasto sivino na mrzlem obrobju umiranja!
Le kamniti psi (molčeči stražarji na robu razuma) zaznavajo njeno nočno prhutanje in svilo njenih ptičjih korakov. A v njihovih odprtih gobcih je vedno premalo poguma in v steklovini njihovih src preveč pojočih senc, da bi izkričali svoj strah!
Počasna plesalka!
Ko boš prišla, bodo od mene ostale le še velikanske zdrizaste oči ( brez vek, odmevov in kapilar), upogljive, nikoli utrujene kosti, robati, nečitljivi zapiski in prazne koncertne dvorane.
A moje drobne sončne rastline z igrivim, brezbrižnim cvetjem bodo najbrž cvetele še dolgo potem, ko bova postala ljubimca in skupaj z nagajivim vetrom tesno objeta odplesala pod neizprosno, pojoče in razkošno razsvetljeno nebo.
Sanje o deklici
V sanjah me obiskuje deklica, ki jo je strah zapisati vse tisto, česar ne bo nikoli izvedela.
Pod svojimi prhutajočimi trepalnicami skriva vlažne in pronicljive poglede, pod nemirnim lasiščem pa svoja koničasta ušesa, s katerimi se ob večerih (kot mlada, razvajena psica) vročično drgne ob sivolasa mnenja vsakdanjih ljudi.
Ima dolge, koščene in lepljive prste, s katerimi vsako noč boža in nadleguje hripav in otožen lunin obraz.
Kadar spi, se v njenem mednožju zbudijo globoki črni tolmuni, v katerih pa ni ničesar.
Le okoren bel labod s svojim mesnatim jezikom plaho nagovarja in oblizuje njihovo krvavo, utripajoče ostenje.
Ojdip
Za okni hlipa noč in nihče ti ne ponudi vzglavja da bi na njem zazibal svojo uspavanko iz posušenega srebra.
Vsemu navkljub boš navsezgodaj, ko bo zacvetelo brezbrižno nebo, zaupal negibnim ulicam svetlobo svojih korakov
in sončnim solzam prazne votline svojih oči, v katerih gnezdijo zapozneli zvoki tvojega sivolasega kesanja.
Ženska
Tvoja skrivnost je sesirjena kri: z bobnom ohlapnega trebuha kličeš vase vrisk mesojedca!
Precenjena v svoji radodarnosti in škodoželjna v svoji goloti se napneš nad razbrazdano, dišečo njivo: tvoje roke so kot veje topolov, ko z njimi jočeš v sivino minljivega neba.
Spojena z zemljo in sežgana v pričakovanju previdno seješ mrzel pesek in med prsti okušaš tista zrnca, ki so bila pred davnimi časi obarvana rdeče.
Oj, ženska:
tvoje prepričanje, da te ne bomo nikoli razumeli, ti ne dviguje cene!
Upepeljen obroč tvojih ust je škrlaten le še v niansah spomina, ki si ga nekoč nepremišljeno zamenjala za ohlapno rogovje svojih malikovalcev.
Skupaj z luno pronicaš v melodijo brezbrižne noči, in med robate rjuhe samote: s premišljenimi curki vroče želatine v svojem vznesenem, zevajočem naročju.
Opita od svoje podobe legaš skupaj z vročimi, poraščenimi prividi v mlačno spokojnost predsmrtnega sna.
Nepotešena!
Vojščak
Niste me razumeli, ko sem vam v srebro svojega ščita brez namigov, ugovorov in naslade zarisal zmagoslavne rane jutrišnjega dne!
Niste me spoštovali, ko sem ponosen in prašen legal med plahutajoča stegna vaših čakajočih žená, ne da bi se jih dotaknil.
Niste mi plačali, ko je moja jezdna žival izrula sladko rastlinje iz tujih polj in nakrmila vaše slaboumne otroke!
Niste molili, ko sem se sežgal in z mastnim dimom svojega trupla popravil simetrijo vaših brezupnih ulic.
Niste spali in niste molčali, ko sem vas branil pred bogovi in zagovarjal pred pogani. Jaz, ostrorobi mislec, pojoča mumija, vseprisotni križar: z odsekanima rokama objemajoč velikansko sulico z ostanki svoje krvave, nikoli premagane zastave!
Zato se bom znova rodil ob uri volkov, presekan na pol:
prvič in zadnjič!
Pesem
Skozi večer hiti pesem: razuzdana rdečelaska, zlepljena s slino metuljev v igrivo prostranost neba.
V mojih prsih je tiho zajokal pepel in tisoč ptic je skozi srce objelo ugašajoče sonce.
Osedlal bi veter, pa sem ostal brez semena. Oplemenitil bi vino, pa sem ostal brez krvi!
Odhajam kot lastna senca (pozabljeno ptičje strašilo) skozi pojoče jesensko vesolje skupaj z nagajivim večerom:
tja daleč, tja daleč.
Ljudstvo
Rodil se jim je lev z mokro grivo in šepetajočimi očmi, oni pa so s sivo prejo zadušili jokajočo pločevino svojih obrednih bobnov.
Zaukazano jim je bilo minevanje, oni pa so si s turobnim zvokom mastnega in lepljivega indiga drgnili bleda, preplašena spolovila.
Z neba so deževale steklene ribe, v stražnem stolpu je odbil večer in veter je kot konj zarezgetal skozi srebro obledelih kosti njihovih ponosnih in krvavih prednikov.
Oni pa so pod premočenimi ponjavami pričakovali dolgo in plodno poletje: preplašeni, obglavljeni pastirji, gospodarji velikih otrplih krav z mlačno in zaudarjajočo deževnico v svojih zlatih, trohnečih zobeh.
S črnega in negibnega neba pa še danes preži na njih velikanski dvoglavi orel s krikom rdeče svetlobe v svojih krvoločnih koštrunjih zrklih.
Ah, ljudstvo!
Deček z dežnikom
Kadar pogledam skozi uho, vidim črn dežnik: velik, povešen baldahin, ki s svojimi otrplimi rokami prestreza izmučene solze oblakov.
Kadar pogledam vase, vidim nasmejanega dečka, ki vsaki mravlji v svojem srcu zavija sladke, nikoli izgovorjene besede v pisane, slabo čitljive rokopise.
Kadar pogledam v nebo, vidim dečka z dežnikom, kako se spogleduje s slabokrvno luno in roti izsušene zvezde, naj mu ne popijejo vse krvi iz odprtih, od rojstva ranjenih žil.
| |
|