Skupina "Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo in invalidnostjo"
• Kaj: Prireditev
• Kdaj: torek, 21.6.2011 ob 18.00
• Kje: Ljubljanski grad, Orlov vrh, jasa na skrajnem južnem delu griča, Ljubljana
• Prireditelj: Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo
• Vstopnina: vstop prost
Program petega srečanja:
- Umetnica in dramaturginja , mag. Romana Ercegovič ( Obredno gledališče Duša zemlje ) , bo predstavila indijansko legendo o Beli Bizonki
- Predsednica Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, ga. Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Društva za pomoč pri obolenjih ščitnice "Metuljčica" , ga. Janja Drenšek, in vodja ljubljanske skupine , ga. Alenka Malnar, bodo govorile o življenju z boleznijo in o dejavnosti društva
- Umetnica Sergeja Groegl bo igrala na gonge, pojoče sklede itd.
- Umetnostna zgodovinarka ga. Bojana Čampa bo spregovorila o starodavnem ljudskem običaju praznovanja poletnega solsticija.
ROMANA ERCEGOVIČ :
Romana Ercegovič je svoje gledališče poimenovala Obredno gledališče
Duša Zemlje. V njem so nastale njene avtorske predstave Molitev
Zemlji, Elektra, Marija Magdalena in Bela Bizonka, katere del - eno
najlepših indijanskih legend - bomo doživeli na našem srečanju. Po
izročilu se je mlada ženska, ki se je ob odhodu spremenila v bizonko
bele barve, nekoč davno prikazala plemenu Lakota. Naučila jih je
svetih obredov, jim razkrila prerokbo o preobrazbi sveta in jim
obljubila, da se bo vrnila v času velikih težav in preobrazbe
človeštva. Takrat naj bi prišla, da nas spomni na modrost srca, na
odgovornost za ustvarjanje harmonije na Zemlji in na to, da smo vsi
ena velika družina, ne glede na barvo kože. Prinesla je sporočilo
upanja za človeštvo – preobrazba ne pomeni uničenja, kot v zadnjem
času marsikje slišimo, temveč čas, ko bosta narava in človeštvo
ponovno vzpostavila ravnovesje.
Več si lahko preberete na internetni strani :
www.ritual-theatre.comSERGEJA GROEGL :
Sergeja Groegel pove o sebi in o svojem umetniškem delovanju naslednje : " Zvok je moje življenje. Pojem že od malih nog, pravzaprav si življenja ne znam predstavljati brez glasbe. Ko sem leta 1992 pričela delati z gluhimi, naglušnimi otroki, nisem vedela, kako naj uporabim svoje glasbeno znanje, kako naj jim približam svet zvokov, kako naj jim ponudim glasbo, da bodo vsaj malo začutili njeno magično moč. In moram reči, da mi je to uspelo. Pred dobrimi šestimi leti, pa sem se na otoku Ižu srečala z gongi in himalajskimi posodami. Od takrat dalje, se je pričelo moje zvočno potovanje v objemu gongov, kasneje, šamanskih bobnov in piščali. Vse to, če se leda, vključujem tudi v delo z otroki s posebnimi potrebami.
V svojem prostem času pa izvajam zvočne dogodke, kopeli in individualne zvočne tretmane, ki jih kdaj pa kdaj kombiniram tudi z refleksno masažo."
BOJANA ČAMPA :
Bojana Čampa, umetnostna zgodovinarka in zgodovinarka, dolgoletna galeristka in likovna kritičarka, popotnica, fotografinja in turistična vodnica. Bojana pove o sebi naslednje: " Od nekdaj me v umetnosti privlačijo oblike in sporočilnost s Pomenom; v umetninah in umetniških stvaritvah vedno iščem nek globlji smisel, zato me poleg kvalitetnega umetniškega dela zanima tudi njegov simbolen vidik, ki se skozi estetsko vrednost podobe, besede, giba, glasu ali glasbe dotika človeka. Verjamem, da je namen in poslanstvo kvalitetnega umetniškega dela dvigovati raven zavesti in vračati človeka v svoje najgloblje Bistvo, ki je v resnici 'sveto' oz. 'svetost'. Mnogi običaji in obredi naših prednikov so bili povezani in so še vedno z umetnostjo in umetnostnimi preddispozicijami, ki nas vedno znova vračajo nazaj v nas same, a nas hkrati odpirajo k drugemu, k sočloveku. Tako umetnost širi zavest, nas zdravi, vrača k praIzvoru ter nas ozavešča na poti k Praspominu našega smisla o Biti, Iti in Živeti."
Vir: Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo, Napovednik.com
Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo
(predstavitev prireditelja in seznam njegovih dogodkov)
http://www.napovednik.com/dogodek175771_skupina_pomoc_z_umetnostjo_za_lazje_spoprijemanjehttps://www.facebook.com/pages/Skupina-Pomo%C4%8D-z-umetnostjo-za-la%C5%BEje-spoprijemanje-z-boleznijo/192848457399741Sponzorju Slorest - Ljubljana se zahvaljujemo za pogostitev.