Latest topics | » Povabilo na kavo by marko vitas Tor 5 Nov 2024 - 6:07
» Pesem brez konca by marko vitas Tor 22 Okt 2024 - 9:24
» Predstavitev moje prve pesniške zbirke v Ruskem jeziku by Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:39
» SVET PO TVOJI PODOBI by Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:29
» BOG JE by marko vitas Sre 20 Mar 2024 - 18:47
» KRALJ PODGAN by marko vitas Čet 11 Jan 2024 - 11:05
» What is our purpose? by Aljaž Čuden Tor 9 Jan 2024 - 14:02
» SOJENICE by marko vitas Tor 2 Jan 2024 - 18:30
» BORDERLINE by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:18
» A PERFECT DRUG by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:15
» TEAR IN HEART by Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:13
» Желанная весна, Наталия Жизневская, (Željena pomlad) by Vasja Belšak - Tihi Don Ned 11 Jun 2023 - 18:44
» O sanjah.. by Mirjana Gabrovec Pon 15 Maj 2023 - 18:01
» MOSAIC HEART by Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:40
» HAVE YOU? by Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:37
» POLJE by marko vitas Pet 31 Mar 2023 - 21:22
» Зима-проказница, Наталия Жизневская, (Zima je nagajiva) by Kristina Anastasija V. B. Sob 24 Dec 2022 - 18:10
» ODSEV MESEČINE by marko vitas Pet 2 Sep 2022 - 18:58
» Карие глаза, Наталия Жизневская, (RJAVE OČI) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:29
» Я спросила у неба, Наталия Жизневская, (VPRAŠALA SEM NEBО) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:23
» Грусть осенняя, Наталия Жизневская, (JESENSKA ŽALOST) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:16
» Один шаг до весны, Наталия Жизневская, (En korak do pomladi) by Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:05
» TUKAJ IN ZDAJ... by Kristina Anastasija V. B. Ned 24 Jul 2022 - 14:56
» Dejanu by Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 16:11
» Ples kurtizan by Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 15:44
» Фотография отца, Наталия Жизневская, (Fotografija očeta) by Kristina Anastasija V. B. Pon 13 Jun 2022 - 18:16
|
|
| KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV | |
| | Avtor | Sporočilo |
---|
ŠABIĆ DUŠAN
Število prispevkov : 11 Starost : 61 Kraj : Ljubljana Datum registracije : 21/07/2010
| Naslov sporočila: KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV Pet 22 Apr 2011 - 12:09 | |
| opazujem te ko gola paradiraš po antičnih galerijah s svojim popolnim telesom izgubljaš se ob zvokih niča s tetovažo pod lopatico demontiram vsak tvoj detajl vsak tvoj gib morda sem te ošvrknil malce nelagodno s kančkom prisile ko sva ogledovala pompejanske slikarije ko sva se potikala po ruševinah (v zraku je bil vonj žvepla) in občudovala slike na stenah te popolne iluzije na rdečih ozadjih na mavčnih podlagah impregniranih z zajčjim klejem meni so bila vedno všeč granatna jabolka z dolgimi sencami tebi postavni mladeniči v kontrapostu s kratkimi … skoraj usahlimi
morda se razlikujeva v marsikateri navidez nepomembni podrobnosti ti si vedno občudovala Botticelijevo Rojstvo Venere čeprav sem bil jaz zadržan zaradi njegovega dvomljivo naslikanega pejsaža in sem prisegal s polno mero odgovornosti na Van Eycka Gentski Oltar sem si postavil v središče moje sobe v center pozornosti ... v žarišče ... začarala me je njegova trata z upodobitvijo vsake bilke da sem skoraj malikoval čaščenje jagnjeta
zmrdovala si se in kujala krožila s svojimi gibi gestakulacijami vedno si bila mojster retorike s pravilno izgovorjavo s pravilno artikulacijo a vendar ta hlad hlad ki ubija v tistih skritih momentih ko misel zastane … in vsako racionaliziranje postane postan blebet neskončnosti izgubljenih besed v kurzivah lingvistike Wittgenstein je zopet izgubljen paradira po hodniku v prisilnem jopiču bež barve a reka vseeno teče in brzice lovijo odseve lomastenja pajkov preskoči kamen in zopet zdrvi … umivava si v njej vsak enega od najinih tisočerih obrazov sklonjen zavezujem vezalko in ti me opominjaš na plaho srno ki je stekla kot blisk preko jase pravzaprav ne vem zakaj nisva presenetila želvo sklednico na tem vsakodnevnem sprehodu po barju zopet se skrivaš za dorskimi in korintskimi stebri in si se mi nagajivo smejiš ko sem si nadel drug obraz in prejšnjega skril v enega od svojih stoterih žepov kalejdoskopskih hlač s tankim robom
Leonardo je buden vso noč sveče gorijo zavese nihajo vedno lep v pedantni obleki pridno je ustvarjal risbe menjajoč srebrno iglo ... s srebrnim skalpelom je seciral vsako potezo ta anatom lucidnosti deček ga je razočaral in sedaj se je posvetil slikanju Mona Lize slika žensko s skrivnostnim nasmehom z lakiranim sfumatom dresira jo z mehkimi prsti po licu vmes si čoha košato brado pogled je odsoten a vendar blizu … mož s tisočerimi obrazi uporablja makovo olje in preko suhega sfumata nanaša lazure nikoli ni bil ljubitelj močnega chiaroscura ampak je vse skupaj zabrisoval kot je zabrisoval svoje intimno življenje svoj skript na bolusni podlagi mudi se že cel teden na ustnicah in ob robovih bo uporabil orehovo olje s kančkom sikativa med njegovimi prsti čopič iz kunine dlake
ne vem zakaj ti ni všeč moja modra kopalnica res je da je morda za ščepec nadrealistična sonce nedolžno visi z ogledala ko ožari zrcaljenje odsevov najinih tujih tisočerih obrazov z nekakšnim prizvokom plahe nostalgije na omari z visečimi vrati še cel zavitek troslojnega toaletnega papirja školjka sameva v kotu kotliček klokota tvoje sence iluzij in pajčevina v kotih že rahlo od tvoje šminke umazana brisača morda nevihta poneha srdito grmenje me spravlja v obup Wagner je v polni ekspanziji strasti njegova večna melodija me drevi drži pokonci poslušava tretji radijski program opero Tristan in Izolda (prenos iz metropolitanske opere) najina pogleda sta odsotna vsak v svojem svetu kava prekipeva ker jo je ujela nespodobna ura ostanki sladkorja po pultu in nekaj mravelj pravzaprav je vse skupaj v odtenkih in robovih nians kulminirajo valovi na ozadju kovinskega neba kumulusi prežijo na sledi zaspanih letal potniki kričijo stevardese jih mirijo rešena sva … črna skrinjica že plove veslava in se nespodobno hihitava v rešilnih jopičih fluorescenčne rumene barve v tem kočljivem trenutku ocean naju prevladuje ko te božam s koralami izgubljen parnik se blešči pred pogorišči ledenikov a vendar vse gre in se prebuja v nočnih morah ob luninih menah
pocinkani pločniki odmevajo pod padci svinčenih kapelj vsi že spijo … smrčijo v obljudenih amforah ljudje z enim obrazom ljudje ki znajo živeti zadovoljni v mehkobi prehoda dneva in noči ob izmenjavi letnih časov a meni je vse skupaj nekakšna burleska na silo odganjam nihilistične misli
stojim na grmadi obtežen s pljunki rabelj v rdeči kuti zakrit s kapuco eden od njegovih tisočerih obrazov prižiga gomilo zlobni obrazi vreščijo le z eno podobo inkvizitor stoji nadut pred grmado s prekrižanimi rokami
gramofonska igla preskakuje le kdo še posluša vinilaste plošče smejiš se in odgrinjaš odejo pogledam na roza uro dve je … nežno vstaneš prižigaš novo svečko in dodaš dišeče olje opazujem te ko tipam za cigareto pogled se mi zatakne na tvojem belem telesu na tvojem znamenju in potem se preselim z njim na točko na stropu ropotanje matere z lonci ob tej pozni uri prižgem cigareto in dim potegnem globoko vase ko mi ti prineseš kozarec limonade in se mi nasmehneš
| |
| | | Nuška Golobič
Število prispevkov : 1514 Starost : 49 Kraj : Radeče Datum registracije : 04/04/2008
| Naslov sporočila: Re: KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV Sob 23 Apr 2011 - 8:41 | |
| Ta pesem Dušan mi je fascinantna, polna vtisov dvojine in hkrati ednine, zapis, ki te povleče v smeri urinega kazalca, da jo bereš, si jo jemlješ, se najdeš v njej, pa spet odrviš mimo. Všeč mi je tvoje navidez površinsko, a le na prvi vtis lahkotno dojemanje nje, kajti gre za tvoje globoke in močne občutke, ki jih s pridihom miru - do bralca pospremiš, z občutkom popolne jasnosti. Lepo! | |
| | | ŠABIĆ DUŠAN
Število prispevkov : 11 Starost : 61 Kraj : Ljubljana Datum registracije : 21/07/2010
| Naslov sporočila: Re: KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV Sob 23 Apr 2011 - 20:07 | |
| - Nuška Golobič je napisal/a:
- Ta pesem Dušan mi je fascinantna, polna vtisov dvojine in hkrati ednine, zapis, ki te povleče v smeri urinega kazalca, da jo bereš, si jo jemlješ, se najdeš v njej, pa spet odrviš mimo. Všeč mi je tvoje navidez površinsko, a le na prvi vtis lahkotno dojemanje nje, kajti gre za tvoje globoke in močne občutke, ki jih s pridihom miru - do bralca pospremiš, z občutkom popolne jasnosti. Lepo!
Hvala Nuška za tvoje Mnenje! | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV | |
| |
| | | | KOLAŽI NAJINIH OBRAZOV | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |
| Kdo je z nami | Trenutno forum pregleduje 92 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 92 gostov :: 1 Bot Noben Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 353, dne Čet 21 Nov 2024 - 15:22 |
|