Sin naše članice Ajde - Mojce Gartner, Iztok Gartner je po srečanju na Rašici lansko leto zapisal spodnji članek: Pester, zanimiv in zelo simpatičen pesniški večerObjavil
IZTOK GARTNER, dne 26.04.2009
V petek sem se znašel v zelo zanimivi družbi. Na srečanju pesnikov, ki ustvarjajo na spletnem portalu
Pesem.si, ki je pravkar izdal tudi tradicionalni knjižni zbornik z naslovom Pesem SI 09, kjer so verjetno zbrane njihove najboljše pesmi preteklega leta. Ker sem bil totalni outsider, kar pomeni, da nisem poznal nikogar, sem že na začetku ustrelil veliko neumnost. Vsi sodelujoči so se namreč klicali po vzdevkih, se pravi tako kot se poznajo tudi na portalu. Ker so se mi zdeli nekateri vzdevki nadvse zabavni, sem to povedal tudi na glas, nato pa so mi pojasnili, da pri marsikomu ne gre za vzdevek, marveč za pravo ime. Jasno, tisti, ki so slišali šalo na račun vzdevka, ki je bil v resnici njihovo pravo ime, so me potem cel večer gledali malce čudno. Le kdo bi jim zameril, mar ne?
PESNICA AJDA V DRUŽBI GREGORJA alias BOGA, KI SKRBI TUDI ZA PODOBO PORTALA
Ker gre za spletni portal, sem dobil občutek, kot da bi se srečali blogerji. Tudi tam gre vse skupaj verjetno isto, se pravi, da se pokličejo po vzdevku in preverjajo, če se poznajo. Skratka, simpatična atmosfera in cel kup zelo prijaznih ljudi, ki so zaslužijo pohvalo, da se jim sploh ljubi ustvarjati take vrste portal, nekaj pesmi celo izdati v knjižni obliki in se dobiti tudi na srečanju.
OČARLJIVI IN ZELO ZABAVNI GABRIEL JE PREBRAL IZJEMNO DOBRO PESMICO O BOGU
Več kot uro trajajoča prireditev se je delila na dva dela. V prvem so izbrane pesmi prebirali isti recitatorji (Ana Porenta, Darinka Grmek Štrukelj, Saša Strnad, Urša Zalar in odlični Matjaž Gruden), v drugem pa so svoje pesmi v živo prebrali še pesniki portala. Čisto vse so mi bile na nek način všeč. Čisto vsaka mi je povedala svojo zgodbo, svoje občutke in svoj namen. Če bi hotel izpostaviti najboljšo, pa ne bi mogel mimo pesmi z naslovom
http://www.etc, ki jo je spisal pesnik Brezinbor.
PESNICA ROMANA SI BREZ DVOMA ZASLUŽI APLAVZ ZA NAJBOLJ DOŽIVETO INTERPRETACIJO SVOJE PESMI
Čeprav sem se na začetku bal, da mi bo dolgčas, je prireditev minila kot bi trenil, kar je za pesniškega amaterja kot sem jaz, preprosto neverjetno. Soba je bila nabito polna pozitivne energije, ali če vzdušje opišem z besedami pesnika Poeta: “Hvala vam, prijatelji moji, zaradi vas sijem.” Drži, vsi sodelujoči so sijali od dobre volje. Tudi zaradi dejstva, ker so se nekateri med njimi prvič videli v živo. Objemi, nasmehi, kramljanje in seveda dobre pesmi, ki se jih ne bi branila tudi kakšna bolj vplivna in znana knjiga.
ZALKA, ANA IN KERSTIN, UREDNICE PORTALA, SO Z VELIKIM VESELJEM ZAREZALE V TORTO IZ POTICE
A saj veste, kako gre ta zgodba. Če nisi dovolj znan, ali še bolje, če nimaš pravih zvez in botra, ki te financira, težko prideš naprej. Prav zato si vsi, ki tako ali drugače ustvarjajo ta portal, zaslužijo pohvale za pogum in jekleno voljo. Zelo iskreno lahko zapišem, da bi si prav vsi zaslužili velike črke med slovensko pesniško srenjo, saj so dobri, izvirni in inovativni umetniki.
ŠARMANTNA VIDA JE RECITIRALA V HRVAŠČINI, KI SE JE SLIŠALA ŠE BOLJ DOVRŠENO OD SLOVENŠČINE
Po končani prireditvi nas je čakala še gostija, kjer so se mize šibile od domačih dobrot, kar je še ena pohvala za organizatorje, ki so tudi v današnjih težkih časih našli dovolj energije za brezhibno pripravo in izvedbo dogodka.
PESNICE BREZA, AJDA IN NUŠKA SO SE TAKOLE SPROSTILE PO URADNEM DELU
Pa naj ob koncu omenim še imena pesnic in pesnikov, ki so tako ali drugače sodelovali na prireditvi. Takole gredo: Darinka Grmek Štrukelj, Poet, Barbara Žvirc, Gabriel Stormer, Brezno, Jur, Ajda, Kočijaž, Hope, Ksenija Trs, Jasna, Gregor Grešak, Murka, Sonja Votolen, Silvy, Kai, Daya, Jedrt Malezič, Brezinbor, Helena, Mateja J. Hočevar, Sabina Hvastija, Ivie, Neda, Franci Novak, vsega 14 letna Ananas, Nuška Golobič, Vens, Adisa, Marija Gorše, Andrejka Jereb in seveda Svit Valovnik, starosta portala Pesem.si. Če sem koga pozabil, naj mi seveda oprosti.
Omenil bi tudi Branka Baćovića, ki je ob glasbeni spremljavi prijatelja Zorana, predstavil dve svoji pesmi in nam pričaral mešanico Bajage ter Radeta Šerbedžije.
In da ne pozabim, nekateri izmed pesnikov so že izdali svojo lastno pesniško zbirko. Jasno, ne poznate je, saj so trgovine njihove knjige potisnile čisto na dno police in jim pojasnile, da pač niso Tone Pavček. Bedno do konca.
http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/26/pester-zanimiv-in-zelo-simpaticen-pesniski-vecer/