Literarni Val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Avtorska poezija, proza in ostala avtorska besedila

KazaloKazalo  Latest imagesLatest images  Registriraj seRegistriraj se  Prijava  Založba Literarni valZaložba Literarni val  
Latest topics
» Povabilo na kavo
MI IN ONI Emptyby marko vitas Tor 5 Nov 2024 - 6:07

» Pesem brez konca
MI IN ONI Emptyby marko vitas Tor 22 Okt 2024 - 9:24

» Predstavitev moje prve pesniške zbirke v Ruskem jeziku
MI IN ONI Emptyby Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:39

» SVET PO TVOJI PODOBI
MI IN ONI Emptyby Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:29

» BOG JE
MI IN ONI Emptyby marko vitas Sre 20 Mar 2024 - 18:47

» KRALJ PODGAN
MI IN ONI Emptyby marko vitas Čet 11 Jan 2024 - 11:05

» What is our purpose?
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Tor 9 Jan 2024 - 14:02

» SOJENICE
MI IN ONI Emptyby marko vitas Tor 2 Jan 2024 - 18:30

» BORDERLINE
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:18

» A PERFECT DRUG
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:15

» TEAR IN HEART
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:13

» Желанная весна, Наталия Жизневская, (Željena pomlad)
MI IN ONI Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Ned 11 Jun 2023 - 18:44

» O sanjah..
MI IN ONI Emptyby Mirjana Gabrovec Pon 15 Maj 2023 - 18:01

» MOSAIC HEART
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:40

» HAVE YOU?
MI IN ONI Emptyby Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:37

» POLJE
MI IN ONI Emptyby marko vitas Pet 31 Mar 2023 - 21:22

» Зима-проказница, Наталия Жизневская, (Zima je nagajiva)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Sob 24 Dec 2022 - 18:10

» ODSEV MESEČINE
MI IN ONI Emptyby marko vitas Pet 2 Sep 2022 - 18:58

» Карие глаза, Наталия Жизневская, (RJAVE OČI)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:29

» Я спросила у неба, Наталия Жизневская, (VPRAŠALA SEM NEBО)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:23

» Грусть осенняя, Наталия Жизневская, (JESENSKA ŽALOST)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:16

» Один шаг до весны, Наталия Жизневская, (En korak do pomladi)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:05

» TUKAJ IN ZDAJ...
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Ned 24 Jul 2022 - 14:56

» Dejanu
MI IN ONI Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 16:11

» Ples kurtizan
MI IN ONI Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 15:44

» Фотография отца, Наталия Жизневская, (Fotografija očeta)
MI IN ONI Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 13 Jun 2022 - 18:16

MI IN ONI

Go down 
AvtorSporočilo
Nijaz Salkić

Nijaz Salkić

Male
Število prispevkov : 1
Starost : 70
Kraj : Velenje
Datum registracije : 17/11/2010

MI IN ONI Empty
ObjavljaNaslov sporočila: MI IN ONI   MI IN ONI EmptySre 17 Nov 2010 - 13:06

MI IN ONI

Mi smo zmeraj bili mi. Mi imamo več od njih, naši starši so bolj vredni, delavni, boljšega porekla in lepšega obnašanja. Mi karkoli počnemo, da počnemo, to je dobro in koristno. Mi kadar vasujemo, to vasovanje je boljše od nekakšne poroke. Mi imamo največ doktorjev, inženirjev, zdravnikov, arhitektov, študentov, srednješolcev, avtomobilov, tovornjakov...
Mi smo zmeraj lepše peli, se učili, brali in recitirali. Ker, mi imamo vedno prav, celo tedaj, ko nimamo prav.

Oni so nekje za nami. Njihove hiše so na koncu vasi in so nekako majhne. Oni nikoli niso bili nekdo, ampak so zmeraj kopirali in gledali, kaj mi počnemo. Oni nimajo vzgojenih otrok kakor mi. Ne, da nimajo otrok, imajo jih, ampak jih ne znajo vzgajati in jim ne znajo pokazati pravo pot v življenje. Oni karkoli počnejo, to počnejo površno in malomarno, amatersko. Oni nimajo učenjakov, njiv, strojev, hiš, hlevov, rosnih travnikov in rasne krave. Oni so bili krivi, da smo zaradi njihovega trčenega obnašanja trpeli. Njihovi otroci so se slabo učili v šoli in je
zaradi tega trpel ves razred.

Dragi moji, na tem svetu so od vekomaj obstajali oni in mi! Te dve kategorije ljudi obstajajo še dan danes in jaz med njimi je vse globlji in večji. Izraz "mi" je najbolj prisoten v družini. Tako očetje in matere govorijo: "Ko mi delamo, oni lenarijo in spijo." (mislijo na svoje otroke) Oni (otroci) se nočejo učiti, mislijo, da bomo mi večno živeli. Naša hči se samo šminka in ko se bo poročila, bomo mi krivi, ker ne bo znala skuhati možu niti juho, da o štrudlu in o ostalih jedeh ne govorimo. Otroci odgovarjajo na svojstven način: "Mi smo zaprti med štiri stene in oni (starši) mislijo, da nam lahko ukazujejo in izkoriščajo kakor sužnje." "Ne hodite vi v šolo, mi se tam mučimo in vi ne veste kako je nam." (govorijo otroci) Starši zapravijo naš otroški dodatek, ta pa je namenjen nam. Oni kršijo naše otroške pravice.

Mi in oni, te dve besedi se ponavljata vsakodnevno, odmevata in se raztegujeta iz enega v drugi konec planeta. Krajevne skupnosti so razdeljene na naše in njihove (politične stranke), vojne so začeli med našimi in njihovimi. Mi smo branili in vi ste zbežali v tujino. Tisti iz tujine odgovarjajo: "Da ni bilo nas, kaj bi vi jedli." ''Mi vse izgradimo, vi tam dol pa nič ne delate, samo kadite, obračate jagnjiče na ražnju, popivate in jamrate, mi moramo delati in vleči po tovarnah in po deloviščih Evrope, Amerike in Avstralije." "Vam je lahko, ker vsi delate, imate dobre zaslužke, imate veliko denarja in na nas reveže se sploh ne zmenite," odgovarjajo oni.

Dragi moji, Mi in Oni se moramo enkrat skupaj usesti, se pogovoriti in se dogovoriti, da spoznamo, da tudi mi in oni lahko imajo prav, ampak ne vedno. Mi in oni imamo razlog, da smo lahko srečni in vsi imamo pravico zapeti in se veseliti, Boga mi, enako tako tudi MI se zamislimo in pomislimo na njih, ker oni nikoli nimajo mere v vsem tem…oni ne znajo biti realni, kakor mi.

Po pameti!

Avtor: Nijaz Salkić - Prevod: Ramiz Velagić

Nazaj na vrh Go down

MI IN ONI
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1