MI IN ONI
Mi smo zmeraj bili mi. Mi imamo več od njih, naši starši so bolj vredni, delavni, boljšega porekla in lepšega obnašanja. Mi karkoli počnemo, da počnemo, to je dobro in koristno. Mi kadar vasujemo, to vasovanje je boljše od nekakšne poroke. Mi imamo največ doktorjev, inženirjev, zdravnikov, arhitektov, študentov, srednješolcev, avtomobilov, tovornjakov...
Mi smo zmeraj lepše peli, se učili, brali in recitirali. Ker, mi imamo vedno prav, celo tedaj, ko nimamo prav.
Oni so nekje za nami. Njihove hiše so na koncu vasi in so nekako majhne. Oni nikoli niso bili nekdo, ampak so zmeraj kopirali in gledali, kaj mi počnemo. Oni nimajo vzgojenih otrok kakor mi. Ne, da nimajo otrok, imajo jih, ampak jih ne znajo vzgajati in jim ne znajo pokazati pravo pot v življenje. Oni karkoli počnejo, to počnejo površno in malomarno, amatersko. Oni nimajo učenjakov, njiv, strojev, hiš, hlevov, rosnih travnikov in rasne krave. Oni so bili krivi, da smo zaradi njihovega trčenega obnašanja trpeli. Njihovi otroci so se slabo učili v šoli in je
zaradi tega trpel ves razred.
Dragi moji, na tem svetu so od vekomaj obstajali oni in mi! Te dve kategorije ljudi obstajajo še dan danes in jaz med njimi je vse globlji in večji. Izraz "mi" je najbolj prisoten v družini. Tako očetje in matere govorijo: "Ko mi delamo, oni lenarijo in spijo." (mislijo na svoje otroke) Oni (otroci) se nočejo učiti, mislijo, da bomo mi večno živeli. Naša hči se samo šminka in ko se bo poročila, bomo mi krivi, ker ne bo znala skuhati možu niti juho, da o štrudlu in o ostalih jedeh ne govorimo. Otroci odgovarjajo na svojstven način: "Mi smo zaprti med štiri stene in oni (starši) mislijo, da nam lahko ukazujejo in izkoriščajo kakor sužnje." "Ne hodite vi v šolo, mi se tam mučimo in vi ne veste kako je nam." (govorijo otroci) Starši zapravijo naš otroški dodatek, ta pa je namenjen nam. Oni kršijo naše otroške pravice.
Mi in oni, te dve besedi se ponavljata vsakodnevno, odmevata in se raztegujeta iz enega v drugi konec planeta. Krajevne skupnosti so razdeljene na naše in njihove (politične stranke), vojne so začeli med našimi in njihovimi. Mi smo branili in vi ste zbežali v tujino. Tisti iz tujine odgovarjajo: "Da ni bilo nas, kaj bi vi jedli." ''Mi vse izgradimo, vi tam dol pa nič ne delate, samo kadite, obračate jagnjiče na ražnju, popivate in jamrate, mi moramo delati in vleči po tovarnah in po deloviščih Evrope, Amerike in Avstralije." "Vam je lahko, ker vsi delate, imate dobre zaslužke, imate veliko denarja in na nas reveže se sploh ne zmenite," odgovarjajo oni.
Dragi moji, Mi in Oni se moramo enkrat skupaj usesti, se pogovoriti in se dogovoriti, da spoznamo, da tudi mi in oni lahko imajo prav, ampak ne vedno. Mi in oni imamo razlog, da smo lahko srečni in vsi imamo pravico zapeti in se veseliti, Boga mi, enako tako tudi MI se zamislimo in pomislimo na njih, ker oni nikoli nimajo mere v vsem tem…oni ne znajo biti realni, kakor mi.
Po pameti!
Avtor: Nijaz Salkić - Prevod: Ramiz Velagić