Literarni Val
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Avtorska poezija, proza in ostala avtorska besedila

KazaloKazalo  Latest imagesLatest images  Registriraj seRegistriraj se  Prijava  Založba Literarni valZaložba Literarni val  
Latest topics
» Povabilo na kavo
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Tor 5 Nov 2024 - 6:07

» Pesem brez konca
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Tor 22 Okt 2024 - 9:24

» Predstavitev moje prve pesniške zbirke v Ruskem jeziku
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:39

» SVET PO TVOJI PODOBI
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Bojana Mihalič Tor 16 Apr 2024 - 0:29

» BOG JE
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Sre 20 Mar 2024 - 18:47

» KRALJ PODGAN
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Čet 11 Jan 2024 - 11:05

» What is our purpose?
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Tor 9 Jan 2024 - 14:02

» SOJENICE
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Tor 2 Jan 2024 - 18:30

» BORDERLINE
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:18

» A PERFECT DRUG
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:15

» TEAR IN HEART
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Tor 19 Sep 2023 - 14:13

» Желанная весна, Наталия Жизневская, (Željena pomlad)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Ned 11 Jun 2023 - 18:44

» O sanjah..
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Mirjana Gabrovec Pon 15 Maj 2023 - 18:01

» MOSAIC HEART
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:40

» HAVE YOU?
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Aljaž Čuden Ned 30 Apr 2023 - 13:37

» POLJE
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Pet 31 Mar 2023 - 21:22

» Зима-проказница, Наталия Жизневская, (Zima je nagajiva)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Sob 24 Dec 2022 - 18:10

» ODSEV MESEČINE
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby marko vitas Pet 2 Sep 2022 - 18:58

» Карие глаза, Наталия Жизневская, (RJAVE OČI)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:29

» Я спросила у неба, Наталия Жизневская, (VPRAŠALA SEM NEBО)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:23

» Грусть осенняя, Наталия Жизневская, (JESENSKA ŽALOST)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:16

» Один шаг до весны, Наталия Жизневская, (En korak do pomladi)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 25 Jul 2022 - 16:05

» TUKAJ IN ZDAJ...
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Ned 24 Jul 2022 - 14:56

» Dejanu
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 16:11

» Ples kurtizan
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Vasja Belšak - Tihi Don Pet 22 Jul 2022 - 15:44

» Фотография отца, Наталия Жизневская, (Fotografija očeta)
Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Emptyby Kristina Anastasija V. B. Pon 13 Jun 2022 - 18:16

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje

Go down 
AvtorSporočilo
Knjižni molj

Knjižni molj

Male
Število prispevkov : 159
Starost : 64
Kraj : administracija
Datum registracije : 08/04/2010

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje   Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje EmptySob 8 Maj 2010 - 19:22

Net-razgovor sa umjetnikom Dani Bedračom
Priredio: Ibrahim Osmanbašić

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Dani%20Bedrac-kns1
Dani Bedrač
"Uvjeren sam da jedino pisanjem poezije i muzike, objavljivanjem svojih radova u knjigama i na pločama, muzičkim nastupima… "opravdavam svoje postojanje...

KNS: Gospodine Bedrač, Vi ste naš produktivan saradnik, na čemu Vam se zahvaljujemo – jer na ovaj konkretan način povezujemo umjetnike i pisce iz Slovenije i BiH. Kakve utiske nosite sa Trećih novosarajevskih književnih susreta?

BEDRAČ:
Veoma dobre! Naime, sretan sam što se Novosarajevski književni susreti razvijaju u manifestaciju, koja pored svega ostalog povezuje pisce dviju prijateljskih zemalja - BiH i Slovenije: na literarnom i na sasvim ljudskom, srdačnom nivou. Raduje me činjenica da spomenuta manifestacija ima iz dana u dan sve više simpatizera i suradnika u slovenačkim literarnim krugovima, što se naravno odražava u sve većem broju objavljivanih radova naših pisaca u kvalitetnim redovnim godišnjim publikacijama KNS. I naravno, raduje me da se i pisci iz BiH pojavljuju u slovenačkim literarnim publikacijama i na raznim manifestacijama (Lirikonfest, promocije književne revije Vpogled, Združene države poezije i slično).

KNS: Ove godine ste se u sklopu susreta prestavili kao pjesnik , muzičar i kompozitor grupe „ALETHEIA“. Pohvalno je to što još uvijek imate snažnu dozu entuzijazma za umjetničke angažmane. Šta vas motiviše za, nadasve iscrpljujuće, angažmane na promociji umjetničkog stvaralaštva?

BEDRAČ
: U najvećoj meri me motiviše činjenica da je komponiranje muzike i naravno pisanje poezije – a u posljednje vrijeme i proze – za mene jedini moguć način života... jer se radi u stvari o aktivnostima bez kojih bi se osjećao nekako nekoristan, neispunjen… i sebi i drugima.
Uvjeren sam da jedino pisanjem poezije i muzike, objavljivanjem svojih radova u knjigama i na pločama, muzičkim nastupima… opravdavam svoje postojanje.

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje NKS09-kns11

Treći novosarajevski književni susreti-2009

KNS: U zborniku „Balkansko pero“, od regionalnih autora, najveći broj je iz Slovenije, a i svake godine na desetine umjetnika prisustvuje književnim susretima kod nas u Sarajevu. Gdje Vi vidite razloge takvom srdačnom interesovanju?

BEDRAČ: Mislim da KNS - kao veoma široko koncipirano udruženje u kojem ste aktivni, kao ljudi otvorena srca sa puno razumijevanja za različite nove literarne koncepte, pa i tradicionalne - djeluje kao nekakav magnet, koji privlači slovenačke pisce sa sličnim osobinama; pisce - koji se ne zatvaraju u nekakve hermetične (pseudo-elitne) krugove - ni na lokalnom ili državnom nivou; pisce - koji su svjesni da zajedno djelimo sa piscima iz BiH isti balkanski prostor i donekle sličan mentalitet - i naravno, pravu ljubav prema pisanoj umjetničkoj riječi.

KNS: U zbornik je uvrštena Vaša pjesma „Pužev povratak“ koja odiše poetskom simbolikom i ekspresivnošću. Sigurno da je rock poezija ostavila značajnog traga u vašem poetskom izražaju – što bar ja sam snažno osjećam u Vašim pjesmama. Da li su Vam na to skretali pažnju – s obzirom na specifičnost vaše poetike?

BEDRAČ:
Hm, nema sumnje, jer sam od svojih prvih literarno-muzičkih eksperimenata naovamo pod permanentnim utjecajem rock kulture; jer sam na neki način kao muzičar i naravno autor, prisutan na slovenačkoj i na bivšoj jugo-rock-sceni maltene od samog početka. Svjestan sam te činjenice kao i utjecaja rock poezije i rock kulture, u najširem smislu, na svoju poetiku.
Čak me i raduje da sam, možda, nekakvom inplantacijom poezije u rock kao takav i rocka u poeziju (barem u nekoj mjeri) u našim prostorima podigao rock na nivo tradicionalne kulture (ili umjetnosti), a poeziju približio rock konzumentima.

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Dani%20Bedrac-kns3a
Dani Bedrač
KNS: Kada smo se već dotaklo rokenrola – on, kao fenomen, kao „buntovnik bez razloga“, kao da je odigrao veoma konstruktivnu globalnu misiju – povezujući specifičnim senziblitetom ljude širom svijeta: koji se kroz muziku lako prepoznaju i komuniciraju. Kakve Vi uviđate pozitivne tekovine od r'n'r – jer ste generacijski bili dio tih procesa, pored umjetničkog, i u socijalnom kontekstu? Dakle,na neki način se od bunta preko umjetnosti došlo do kulturne sfere.

BEDRAČ:
Kao što rekoh u odgovoru na Vaše prošlo pitanje, te tekovine vidim u povezivanju »prave« poezije sa rock kulturom i, naravno, u unošenju bunta, rock i psihedeličke simbolike … u forme tradicionalne, klasične a istovremeno i moderne poezije. Radi se naime o konceptu (koji donekle liči na nekakav artizam, štagod da to je …), do kojeg je došlo na nekakav sasvim prirodan način, jer sam kao pjesnik, i naravno kao muzičar, i rock ličnost u isto vrijeme bio (i još jesam) dio rock i lirerarne scene.

KNS: Šta je sve vaša grupa „ALETHEIA“uradila tokom 2009. godine? Koji bi nastup izdvojili... jeste li snimali...

BEDRAČ
: Grupa »ALETHEIA« nije u 2009. godini radila kao grupa sa istim članovima, kakvu poznate u Sarajevu iz 2008. godine, kada se je prvi put predstavila na Drugim novosarajevskim književnim susretima. Naime, odlučio sam da u buduće predstavljam svoju poeziju i muziku kao kantautor u suradnji sa nekim poznatim rock i folk muzičarima iz Slovenije (Vesna Žličar i Grega Peer iz vintage rock grupe »ABBEY'S ROAD«; Dino Gojo, violončelista iz bivše acid folk grupe »TANTADRUJ« …). A kao »ALETHEIA« u 2009. godini dosta sam svirao zajedno sa pjevačicom Simonom Kropec u duetu – najviše na raznim literarnim susretima.
Smatram da se radi o nekakvoj prirodnoj evoluciji: »ALETHEIA« je snimila dva odlična albuma i daljnji rad sa istom ekipom ne bi imao puno smisla (osim komercianog). Po mom ličnom uvjerenju.

KNS: U skopu ovogodišnjih književnih susreta promovisana je i Vaša revija za književnost „Vpogled“, gdje se često uvršatavaju i bosanskohercegovački pisci. To su pozitivni iskoraci koji reviju iz lokalnih okvira promovišu u regionalnim. Kakve su vaše uređivačke intencije u regionalnom pogledu, s obzirom da je u reviji zastupljena i poezija sa prijevodima?

BEDRAČ:
Književna revija »Vpogled« otvorena je za svaki oblik suradnje i raduje me što mogu kao jedan od urednika revije objavljivati radove pisaca iz BiH. Jedini uslov koji postavlja revija - jeste kvalitet radova, a objavljivani radovi pisca iz BiH, Hrvatske, Srbije … jesu kvalitetni! I tako u devetom broju revije predstavljamo prijevode proze Belmina Biberovića i Senka Karuze, poeziju Rasima-Zlatana Pršte, Jure Drljepana i Željka Perovića . Zadovoljstvo mi je bilo objaviti i Vašu prezentaciju Novosarajevskih književnih susreta u prijevodu prof. Lidije Koceli. Siguran sam da ćemo i ubuduče objavljivati radove pisaca iz BiH (i dijaspore) u originalu i u prijevodima. U tom smislu se dogovaram sa Danjom Đokić, pročitao sam pjesme Mensura Čatića, Šefika Daupovića, Admirala Mahića … što će još ojačati suradnju naše revije i udruženja KNS ubuduće.

KNS: Revija izlazi dva puta godišnje u pokroviteljstvu općine Žalec, a nedavno ste imali promociju devetog broja. Kako je prošla promocija i jeste li zadovoljni učinkom nakon pet godina angažmana?

BEDRAČ:
Promocija je i ovoga puta bila odlična, a žao mi je što u uredništvu revije nemamo dovoljno novca, da bi piscima platili honorare za objavljivane radove ili ih možda čak i zvanično pozvali na promociju. Nadam se da će se i u tom smislu osvanuti neke mogućnosti u buduće. Književna revija »Vpogled« se štampa u 400 primjeraka, a cijena jednog je 10€.
Raduje me što smo revijom otvorili vrata brojnjim domaćim i stranim piscima i zadovoljan sam što se oko revije okupila čitava nekakva scena pisaca, muzičara, boema …, redovno se drže literarni susreti, promocije knjiga pisaca, koji i inače objavluju svoje radove u »Vpogledu«.

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Bedrac-kns2

Dani Bedrač / Sarajevo-2009

KNS: Na fotografijama sa promocije se vidi da su i mladi autori dobili priliku da prezentiraju svoje književno stvaralaštvo, što je za svaku pohvalu. Koliko se mladi autori trude da kvalitetom opravdaju ukazano povjerenje?
BEDRAČ: Mladi autori (a naročito oni iz općine i okoline) redovno se pojavljuju u reviji, a za njih naravno važi isti uslov kao i za starije i rutinirane pisce, a to je kvalitet radova. U tom smislu ja i još neki od pisaca, kao i bivših urednika revije, organizovali smo takozvane literarne radionice, gde su mladi pisci imali priliku da poboljšaju kvalitet svojih radova, a neki od nas starijih pisaca radimo i kao mentori (ako se to tako kaže) mladim piscima. Mogu da kažem da mladi pisci u svakom smislu napređuju, grade svoju poetiku… i nadam se da će i oni uspešno sarađivati sa KNS i ostalim književnim asocijacijama izvan zemlje.

KNS: Kroz Vašu saradnju sa KNS-om otvaraju se putevi saradnje pisaca, muzičara i uopće umjetnika Slovenije i BiH, na čemu smo Vam zahvalni. Sigurno da finansijska limitiranost ograničava ovaj vid međunarodne kulturne saradnje. Ipak, ljudi su puni entizijazma i žele da sarađuju u sferi umjetnosti. Da li se može očekivati u budućnosti značajnija podrška našoj saradnji?

BEDRAČ:
Ja lično mislim da se može očekivati svašta i u pozitivnom smislu, a siguran sam da je i entuzijazam u porastu. Neki rezultati su bili i prilikom mog učešča na Trećim novosarajevskim književnim susretima jer mi je naša općina dala novac za put i omogućila boravak u Sarajevu … Uvjeren sam, da bi svaki pisac u Sloveniji mogao da ostvari takvu ili barem sličnu suradnju. A možda bi se moglo tokom vremena dobiti nešto novca i od našeg Ministarstva za kulturu.

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje Opus%20Magnum-Dani%20Bedrac
Opus Magnum / Autor: Dani Bedrač
KNS: Koliko vremena posvećujete pisanju, pored ostalih angažmana i obaveza, i kada možemo očekivati da se vaša zbirka pjesama objavi na bosanskom jeziku?

BEDRAČ:
Mogu opet da kažem, da je pisanje i sviranje (kao i sav moj rad na području kulture i umjetnosti) integralni dio mog života, pa tako nemam nekog odvojenog vremena za pisanje, sviranje i slično… Radim non –stop, a u međuvremenu malo i odspavam, jedem, odmaram … Do pre nekoliko godina redovno sam radio kao socijalni radnik i psihoterapeut, a sada sve svoje dane provodim u pisanju, muzici, …
Ovih dana objavio sam tri svoje knjige (Bitka za Lobnikarjev grič, Temnejše zvezde, Opus Magnum), a najviše mi je stalo do knjige »Opus Magnum«, koju možete naći i na internetu: http://www.lulu.com/product/hardcover/opus-magnum/6201903 ). Radi se o knjizi, u kojoj je izbor moje poezije od 1977 naovamo, što znači, da su u njoj i svi tekstovi mojih pjesama, koje sam inače snimio sa grupama »KLADIVO, KONJ & VODA« i »ALETHEIA«.
Pjesme iz knjige Na drugi strani (2008) već su prevedene na engleski i uskoro ću objaviti i internetnu ediciju te knjige na engleskom. Nadam se, da ću ubuduće objaviti i svoje radove u vašem jeziku i bio bi sretan ako uspijem da izdam takvu knjigu prilikom Četvrtih novosarajevskih književnih susreta.

KNS: Gospodine Bedrač, hvala na razgovoru.

BEDRAČ:
Hvala Vama, gospodine Osmanbašić za dobro postavljena pitanja i raduje me što KNS prati moj rad.
KNS/05.01.2010.
VIR
Nazaj na vrh Go down
http://www.literarnival.si

Dani Bedrač - Umjetničkom kreacijom opravdavam svoje postojanje
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1
 Similar topics
-